31 Pro 2011 Vídeň

Náhoda tomu chtěla, a tak jsme se letos vydaly se sestrou po vánočních svátcích na týden do Vídně. Jelikož jsem o letních prázdninách nikam nejela, a Zu nezná nic než práci, bylo to víc než vítané.

Když k tomu připočtu sestřinu upřímnou lásku k tomuto městu a moji zálibu v cestování a poznávání nových míst, těšily jsme se na den odjezdu víc než malé děti na Ježíška:).

Plán byl jasný. Památky. Kavárny. Rozmazlování nejvyššího stupně. Odpočinek. A hlavně si v žádném směru nic neodpírat.

Už teď vám mohu s předstihem prozradit, že jsme všechny položky splnily do puntíku. Škoda, že nejsem tak důsledná i v plnění školních povinností:).

Vídeň je jedním slovem překrásná. A čím mě hlavně vzala u srdce, bylo to, že mě přijala jako svoji vlastní. Prostě jsem se cítila být její součástí, nikoliv cizincem, turistou. Ale dosti sentimentu, nebo budou další řádky sladší než místní Sacher:).

Po celý týden nám vyšlo parádní počasí. Žádný déšť, ani sněhová vločka (což by bylo tak pravděpodobné, asi jako běžně chodit v létě sáňkovat), a některé dny bylo takové teplo, že jsme si mohly dopřát pozdní oběd venku.

I když se říká, že je ve Vídni draho, najdou se zde podniky, kde se najíte levněji a kvalitněji než v Česku. Na Naschmarktu se o vás doslova přetrhnou:).

Na tomto místě naleznete nejen spousty restaurací, ale také pultový prodej všeho, na co si vzpomenete – od čerstvých ryb, po zeleninu ať již čerstvou,  nebo nakládanou, maso, koření, ořechy, likéry,… Seženete tu i čerstvě praženou kávu, kvalitní sypané čaje, porcelán, ručně dělanou čokoládu, sýry, či kvalitní vína. Co vám budu povídat –  naprostý ráj! :)

Samozřejmě, že místní rakouské speciality dražší jsou, ale rozhodně stojí za to se jednou plácnout přes kapsu, a navštívit nějaký vyhlášený vídeňský podnik. Určitě je lepší si zajistit rezervaci předem, protože se nestává, že by měli jen tak volný stůl.

My takto navštívily restauraci Figlmüller a daly si schnitzel, který byl větší než talíř, a ač nejsem vyznavačka bramborového salátu (sotva ho strpím u štědrovečerního stolu), ten rakouský mi překvapivě hodně zachutnal (pro mě rozhodně lepší než náš:).

Pokud holdujete sladkému a zákuskům obecně, budete se v hlavním městě Rakouska cítit jako Alenka v říši divů. Nebudete vědět, kam dát dřív oči a co jako první ochutnat:). Učiněný ráj na zemi!

Kavárny a cukrárny tu mívají mnohdy více než stoletou tradici a Vídeň je jimi skutečně proslulá. Ale pozor, malá poznámka – Vídeň není jen Sacher dort. Nezůstávejte pouze u něj, byla by to škoda:).

Rozhodně stojí za navštívení Café Demel, Hawelka, Gerstner, Heiner či Diglas.

Památky jsme navštěvovaly cíleně tak, jak nás zaujaly v průvodcích. Vynechaly jsme jen místa, která jsou nejvíce atraktivní na jaře a v létě, hlavně díky překrásně rozkvetlým zahradám, a v zimě působí spíše smutně, jako je tomu například u Schönbrunnu či Belvederu.

V centru Vídně mě zaujala rozmanitá architektura jednotlivých budov. A jmenovitě překrásný Hofburg, Burgtheater, Parlament, či Stephansdom, nad kterým žasnu ještě doteď na fotkách.

I v prosinci se v parcích tráva zelená, takže se tu najde spousty pěkných míst na odpolední procházky a odpočinek.

A jestli máte v oblibě zvířectvo, doporučuji navštívit Schmetterlinghaus (Motýlí dům), nebo zimní jezdeckou školu, kde si můžete zakoupit lístky buď na dopolední trénink Lipicánů při hudbě, průvodce po stájích, nebo na samotné skvostné představení.

Co vám budu povídat, byl to překrásný týden plný toho nejlepšího, co Vídeň může nabídnout (samozřejmě v rámci našich finančních možností:).

A teď hurá do práce, neb zkouškové, bakalářka a státnice volají!

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.