16 Čvn 2012 Tartaletky a souboj krémů

Tartaletky – křehké košíčky s krémem, které hrají všemi barvami sezónního ovoce. Snad i proto jsem od nich nikdy nemohla odtrhnout oči, když jsem je spatřila v prosklené vitríně kavárny/cukrárny/pekárny :). Na kombinaci surovin se mi líbí, že výsledek není těžký ani přeslazený a lahodí i oku :).

Přemýšlela jsem, jaký krém do košíčků použít. A napadly mě hned tři – tvarohovo-citrónový, šlehačkovo-vanilkový anebo pudinkový. Všechny krémy mají lehkou konzistenci a skvěle si rozumí s ovocem :). Nakonec jsem se rozhodla vyzkoušet dva prvně jmenované a který je lepší volbou, mi pomohou vyřešit přátelé :).

Do začátku je potřeba se pořídit formičky. Bývají různých velikostí. Já si pořídila formičky o průměru necelých 10 centimetrů a velikostně jsou podle mě naprosto dostačující :). Jedna vyšla na 16 korun.

Pro plnění košíčku se také určitě hodí zdobicí sáček, nicméně se to dá zvládnout i bez něj :).

Suroviny (na 16 tartaletek, formičky o průměru 9,5 cm):

  • 450 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 225 g změklého másla
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 5 žloutků
  • Dostupné ovoce na zdobení: jahody, maliny, borůvky, broskve, …

Tvaroho-citrónový krém (na 8 tartaletek):

  • 400 g polotučného tvarohu
  • 100 g moučkového cukru
  • lžička citrónové šťávy
  • nastrouhaná kůra z citrónu

Šlehačkovo-vanilkový krém (na 8 tartaletek):

  • 250 g krémového sýra Philadephia
  • 200 ml kvalitní 40% smetany na šlehání
  • 50 g moučkového cukru
  • lžička vanilkového extraktu

Postup:

1. Za surovin na košíčky se ručně zpracuje vláčné těsto, které se nechá v lednici minimálně půl hodiny odležet.

2. Připraví se formičky. Zda-li potřebují vymazat, záleží na tom, z jakého jsou materiálu. Ty mé není potřeba, těsto je máslové a šlo lehce vyklopit. A trouba se předehřeje na 200 stupňů Celsia.

3. Formičky se vyplní vychlazeným těstem prostým vtlačováním pomocí prstů. Těsto ve formičkách se před pečením lehce propíchá vidličkou.

4. Košíčky se pečou 20 minut na 180 stupňů. Po vyjmutí z trouby se nechají chvilku vychladnout a pak se lehce vyklopí z formiček.

5. Než upečené těsto vychladne, umyje se ovoce ve studené vodě a nechá se přebytečná voda vsáknout papírovými ubrousky, na které se ovoce vyskládá.

6. Tvarohový krém se vytvoří snadno spojením všech surovin pomocí ručního mixéru a nechá se vychladit.

7.  Šlehačkový krém se vytvoří tak, že prvně se vyšlehá krémový sýr s cukrem a vanilkovým extraktem. V jiné misce se ze smetany vytvoří pevná šlehačka pomocí ručního mixéru. Poté se šlehačka opatrně vmíchává do sladkého krému, dokud se řádně nespojí v hladkou hmotu. Vzniklý krém se nechá vychladit.

8. Vychladlé košíčky se naplňují pomocí zdobicího sáčku krémem a navrch se zdobí omytým ovocem. Tartaletky se dají na několik hodin do lednice, aby korpus hezky nasákl a zvláčněl.

Doufejme, že budou přátelům v teplém červnovém dni chutnat! :)

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
5 Responses
  1. Radek napsal:

    Vypadá to krásně – díky za inspiraci. Určitě vyzkoušíme.

  2. Radka napsal:

    Ty vypadají báječně, už se těším, že je vyzkouším! Díky za tip :-)

  3. Janka napsal:

    Zdravím,
    tartaletky vypadají krásně a lákavě ;)
    Chystám se, že je vyzkouším a tak mě napadla otázka – kolik formiček si mám vlastně koupit? Péct na plechu jen 4 mi přijde hloupé… Předpokládám, že bych je pak pekla relativně často, takže proto taková „ujetá“ otázka :D

    • Jani napsal:

      Ahoj Janko,

      jé, no já ti nevím, kolik formiček na tartaletky, co mám uváděné v receptu, se vejde na plech :), ale myslim, že 8 by bylo postačující, a peklo by se to při těstu na 16 tartaletek nadvakrát :).

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>