24 Čvn 2012 Šlehačková bublanina

A je to tu. Teplý červen. Na trzích a v zahradách to jsou samé skvostné třešně a jahody. Kdo by odolal :). Do letoška jsem bublaninu akorát tak ujídala z plechu, aniž bych se podílela na její přípravě. Tak jsem si střihla ve svých 22 letech premiéru. Pozdě, ale přece :). Vždycky jsem se hnala do nových neozkoušených receptů, kolikrát i dost složitých. Přitom, jak je známo, síla tkví v jednoduchosti.

Nevím, jak vy, ale já bublaninu miluju. Odjakživa :). Mám ji spojenou s dětstvím, létem a zralými třešněmi.

Nechala jsem se inspirovat receptem z Apetitu (červenec 2011) na šlehačkovou bublaninu s lesními plody a musím říct, že je opravdu skvělá. Vláčná. Mňam :).

Suroviny:

  • 450 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru krupice
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • nastrouhaná kůra z citronu
  • 5 vajec
  • kypřicí prášek
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu
  • 700 g sezónního ovoce

Postup:

1. Troubu předehřeji na 200 stupňů. Do mísy dám smetanu, cukr, vanilkový extrakt, kůru z citronu a vyšlehám do polotuha.

2. Potom začnu přidávat po jednom vejce a řádně vmíchám do hmoty.

3. Nakonec zašlehám mouku s kypřícím práškem a těsto je hotové.

4. Těsto vliji do předem vymazaného a vysypaného plechu a uhladím jej do rovna.

5. Na jeho povrch naskládám omyté a odpeckované třešně a dám bublaninu péct při 180 stupních na 30 minut.

6. Bublanina se může podávat s kopečkem šlehačky nebo zakysané smetany. Má to něco do sebe :). My ji ještě doma před podáváním posypeme moučkovým cukrem, ale to už je takový rodinný zvyk.

Snad vám bude bublanina chutnat tak jako nám :). Hezkou prosluněnou neděli přeje malá Jani :).

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>