14 Úno 2014 Skořicové lívanečky s borůvkovým pyré

Jsem skutečnou vyznavačkou sladkého zhruba posledních pět let. Mám ráda dezerty. Můžu vlastně říct, že se poctivé moučníky staly mým malým zlozvykem. Je to takový vroubek v mé jinak (troufám si říct) pestré stravě plné (sezónní) zeleniny, luštěnin a kvalitních surovin. Menší zdravotní peripetie tomu chtěly a bylo potřeba všemožné přidané cukry v mém jídelníčku omezit na minimum. Člověk ale jen tak najednou nemůže vše radikálně utnout. Pak by totiž jednoho dne prošel kolem cukrárny a dost možná by ji celou v důsledku potlačených chutí vybílil. Pomalu tedy cukr vypouštím z běžné stravy. Moučníky si ke kávě nedávám. A když se ozve síla zvyku, přemýšlím nad dezertem, který si vystačí s málem přidaného cukru.

Třeba jako tyto skořicové lívanečky!

livanec

Skořicové lívanečky s borůvkovým pyré

Na lehký dezert pro 4 osoby, nebo pořádný nášup pro 2 osoby budete potřebovat:

  • 150 g hladké mouky
  • 1 lžíce cukru krystal
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička javorového sirupu
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 1 vejce
  • 3 lžíce kvalitního slunečnicového oleje či rozpuštěného másla
  • špetka soli

Na ozdobení:

  • 150 g borůvek
  • 200 ml smetany ke šlehání

1. Nejprve začnu s dobrotami na zdobení, aby po vytvoření lívanců už nic nebránilo tomu je rovnou šoupnout na talíř a s chutí zbaštit. Nádobu a metlu na šlehání dám řádně vychladit do lednice. Pořádně vychlazená by měla být i vysoce procentní smetana. Tu poté vyšlehám do vytoužené konzistence ve vychlazené nádobě (někdo rád pevnou smetanu, někdo jen našlehanou do polotuha) a vrátím do lednice. 100 gramů borůvek rozmělním v mixéru, pyré přendám do misky a zbytek celých borůvek vyskládám na talířek.

2. A teď samotné lívanečky. Do mísy přidám hladkou mouku, cukr, špetku soli, kypřicí prášek, mletou skořici a javorový sirup. V jiné nádobě důkladně rozmíchám mléko, vejce a olej a přidám do suché směsi. Metličkou vše rozmíchám do hladké hmoty bez sebe menších hrudek.

3. Začnu ohřívat nepřilnavou pánev na mírném plameni (i olej v těstu napomáhá k tomu, aby se lívanec nepřichytával), malou sběračkou nalévám těsto na pánev a čekám, dokud se nebudou tvořit na povrchu bublinky (pokud máte lívanečník, není co řešit, to půjde ráz na ráz ;). Poté lívanec pomocí plastové obracečky (abych nepoškrábala povrch pánvičky) obrátím a po zhruba po půl minutě lívanec přendám do termo nádoby či do trouby vyhřáté na 50 stupňů, kde bude čekat v teple na dalších zhruba 11 lívancových brášků.

4. Všechno těsto úspěšně spotřebováno? Signál, že můžeme servírovat! :)

Pokud se nemusíte v přidaném cukru omezovat a rádi si dopřejete sladké, není problém v řadě kroků nějaké sladidlo přidat. Ony chutnají ale takhle báječně, vážně!

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>