29 Kvě 2013 Ricottové lívanečky s javorovým sirupem a mascarpone

Ahoj všem!

Ozývám se po delší odmlce. Já vím. Já vím. Stává se z toho pomalu tradice, ale nebojte, nesekla jsem s přispíváním :). Povinností je moc a volného času a energie naopak jako šafránu.

Jak by řekla moje maminka: „Ať se děje, co se děje, jíst se musí!“ (a potěšit své čtenáře také, dodala bych já:). Pocuchané nervy si říkají o uklidnění pomocí sacharidové bomby, tak hurá do toho! Přináším vám jednoduchý a rychlý recept s maximálním chuťovým požitkem. Doufám, že uspokojí vaše mlsné jazýčky stejně jako ty moje.

lívence

Suroviny (pro 2 osoby):

  • 112 g hladké mouky
  • 50 g cukru
  • 2 vejce
  • 160 ml podmáslí
  • 100 g ricotty
  • mletá skořice
  • lžička kypřícího prášku

Dozdobení:

  • mascarpone
  • šťáva z citrónu
  • lžíce moučkového cukru
  • vlašské ořechy
  • javorový sirup

Postup:

1. Jako první začnu s přípravou prvků na dozdobení. Ořechy namelu nahrubo a dám je do mističky na posypání. V misce ušlehám mascarpone s cukrem a citrónovou šťávou. Tu přidávám podle chuti a také konzistence. Krém by neměl být řídký. Hmotu dám do ledničky, kde setrvá do podávání.

2. Vejce rozdělím na žloutky a bílky. Bílky vyšlehám do pevného a nadýchaného sněhu. V jiné míse spojím hladkou mouku, cukr, pečicí prášek, žloutky a podmáslí v hladké těsto. Do něj opatrně a důkladně vmíchám bílky a po nich také ricottu.

3. Pánev lehce vytřu olejem (nemám ráda, když se věci v oleji „topí“) a roztopím ji. Sběračkou nalévám těsta tolik, abych byla spokojená s velikostí lívanců (mám raději menší). Když spodní okraj lehce zlátne, lívanec opatrně otočím na druhou stranu. Hotový přendám na talíř.

4. Když člověk dělá více porcí a chce vše podávat najednou, je dobré si předehřát troubu na příjemnou teplotu a dát tam talíř s lívanci, které jsou již hotové a postupně je doplňovat. Tak se nemusíte bát, že budete podávat lívance studené jak psí čumák :).

5. Lívance dám na talíř. Ozdobím drcenými oříšky, krémem a javorovým sirupem dle chuti. Nejsem zrovna dobrá aranžérka jídla. Vždycky se snažím, aby to na talíři „vypadalo“, ale kolikrát se nezadaří :).

Děkuji také svému příteli za úžasné fotky :)! (Uplatila jsem ho lívanci :D)

lívance2

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>