24 Dub 2014 Panna cotta s pomerančovým želé

Nastalo jaro. Dny se prodlužují. Sluníčko nabývá na síle. Optimismus roste. A já se připravuji na zdárné dokončení svého magisterského studia. Mé cukrářské hobby šlo na druhou kolej, zato spotřeba kávy strmě stoupá :)! Aby to ale nevypadalo, že jsem zcela ponechala blog svému životu, vytáhnu zajíce z klobouku v podobě receptu, který jsem dělala už před dobrými dvěma měsíci.

IMG_7808

Panna cotta. Neznám milovníka dezertů, který by tuhle dobrotu neznal. Někomu připadá konzistencí a chutí jako fádní pudink, ale nenechte se mýlit. I panna cotta se dá připravit tak, že nebudete mít dost! :) Existuje řada způsobů a receptů, jak ji vyrobit. Já určitě tu nejobláčkovější konzistenci budu ještě hledat. Patřím ale mezi zaryté milovníky panna cotty, takže mě zkoušení dalších kombinací bude jen těšit. :)

Nejvíce mě zaujaly recepty s vrstvením. Pravda, moc jsem se nerozšoupla. Vytvořila jsem jen tři :D. Ale i tak to zabere poměrně dost času, protože musíte trpělivě čekat, než je každá vrstva před nanesením té další už dostatečné ztuhlá. Příště ale plánuji udělat vrstev více, pohrát si s barvami a stejně tak s chutěmi :). Je na co se těšit!

Panna cotta s pomerančovým želé

Na dvě skleničky budete potřebovat:

  • 300 ml 33% smetany
  • 25 g třtinového cukru (pokud máte raději více sladké, nebojte se přidat)
  • vanilkový lusk
  • 80 ml šťávy z pomeranče
  • kúra z pomeranče
  • lžička javorového sirupu
  • hřebíček
  • mletá skořice
  • želatina v prášku

Karamelová ozdoba:

  • 2 vrchovaté lžíce cukru krupice

1. Ve vodní lázni postupně zahřívám 200 ml smetany s dření z půlky vanilkového lusku (včetně lusku, který se pak vyjme) a třtinovým cukrem (dvě vrchovaté lžičky) těsně pod bod varu. Mezitím nechám nabobtnat 1,5 lžičky práškové želatiny ve lžíci studené vody. Směs sejmu z vodní lázně a želatinu do ní vmíchám do úplného rozpuštění. Směs naliji do skleněné kádinky/karafy se zobáčkem, aby se mi smetana dobře lila do skleniček a neumazala jejich stěny. Pohárky poté dám na 2 hodiny do lednice, aby vrstva řádně ztuhla.

2. Mezitím vymačkám šťávu z pomeranče, přidám do ní několik celých hřebíčků, mletou skořici a pomerančovou kúru. Šťávu takto nechám dvě hodiny stát, aby se všechny vůně a chutě propojily. Poté směs přecedím, ohřívám ve vodní lázni a přidám javorový sirup podle chuti. Nechám nabobtnat 1/2 lžičky práškové želatiny ve třech lžičkách studené vody a rozpustím ji v pomerančové šťávě, která je již odstátá z plotny. Pohárky s vychlazenou smetanou vyndám z lednice a zhruba po dvou minutách opatrně a pomalu liji mírně zchladlou pomerančovou směs (já to dělám přes lžíci). Poté nechám želé zatuhnout na hodinu a půl v lednici.

3. Poslední krok je totožný jako ten první, jen se tvoří z poloviční dávky. Smetana se svaří až v té chvíli, kdy je pomerančové želé řádně zatuhlé a nalévá se opět na vrchní vrstvu velice opatrně. Pohárky s panna cottou se vrátí do lednice na finální zatuhnutí.

4. Na ozdobení panna cotty jsem vyrobila karamel tak, že jsem dvě vrchovaté lžíce krupicového cukru nechala na mírném plameni rozpustit v hrnci s tlustým dnem. Na sběračku obalenou alobalem jsem poté lžičkou nacákala karamel, nechala trochu zchladnout a sloupla z povrchu alobalu.

Tahle dobrota není na vyklopení ze skleničky, ale hezky se baští přímo z ní. Příště bych se vůbec nebála udělat želé vrstvy dvě, ať to má větší říz. Jinak je to mňam a vřele doporučuji :).

IMG_7833

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>