27 Led 2014 Něco na zahřátí: Exotická krémová polévka

Ladovská zima je tu! Ale že si dala na čas, mrška. V tomhle období mám krémové polévky ještě raději. Protože zahřejí, povzbudí a udělají dobře nejen u žaludku, ale také na duši :). Pokud trpíte během zimy nepříjemnými splíny, zkuste tento lék, který potěší nejen vaše bříško. Chili a zázvor hezky prokrví prochladlé končetiny a nabudí celé tělo, kokosové mléko bude naopak působit jako příjemné pohlazení. Úžasná kombinace!

polévka

Krémová exotická polévka:
  • 250 g žlutého půleného hrachu (hmotnost za sucha)
  • 2 velké mrkve
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • lžíce másla
  • 400 ml kokosového mléka
  • lžička strouhaného zázvoru
  • curry
  • chili
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • voda (zeleninový vývar)

1. Žlutý hrách řádně propláchnu a poté namočím minimálně na dvě hodiny do vlažné vody. Za tu dobu by měl svůj objem zdvojnásobit. Až bude hotovo, na másle nechám zesklovatět cibuli, zapráším dvěma lžičkami curry a přidám hrách i s vodou, ve které byl namáčen (ta přirozeně zahustí výsledný pokrm). Na mírném plameni nechám základ probublávat, přidám oloupanou mrkev, nakrájenou na menší kousky, přepůlené stroužky česneku, chili a cca 3-5 dcl vody.

2. Vše pomalu na mírném plameni vařím do změknutí. Poté přidám sůl, čerstvě mletý pepř a lžičku strouhaného zázvoru. Pokud je polévka moc hutná (a to díky vodě z namáčeného hrachu), zředím ji trochou vody.

3. Tyčovým mixérem vše rozmělním do hladkého hutného krému. Do něj přidám kokosové mléko a řádně zamíchám. Přidám dvě lžičky curry a chili, pokud chci krém pikantnější (já joo!). Asi dvě minutky nechám polévku probublávat a pak ji odstavím z plotny, kde ji nechám dojít.

4. Na ozdobení polévky mohu kupříkladu lehce opražit hrst sezamových semínek.

Dobrou chuť a hlavně dobrou náladu! :)

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>