23 Dub 2012 Mistrovství baristů ČR 2012

Tak a je to fuč … Máme za sebou úžasné čtyři dny, během nichž v Paláci Arkády v Praze ukázali svůj um baristé z různých koutů republiky. Jelikož jsem na minulém ročníku, který se konal v Mosaic House blízko Karlova náměstí, proseděla naprosto fascinovaná celé hodiny, byla jsem zvědavá, jak bude probíhat ten letošní pro změnu na Pankráci.  Nejdříve jsem z místa konání akce byla mírně rozpačitá, ale ukázalo se to jako fajn nápad, jak se alespoň trochu více dostat do povědomí širší veřejnosti. Jak víme, lidé jsou odjakživa zvědaví a zvídaví ;).  A tady bylo na co se dívat, i kdyby člověk po celý život ke kávě ani nepřičichl!

Kategorie:

Letos mistrovství baristů připadlo na 19. – 22.4. a soutěžilo se ve čtyřech kategoriích: Cup tasting, Barista roku, Latte art a Coffee in good spirit. Čím je každá kategorie charakteristická a co má barista vlastně za úkol? Nechť vám následující řádky poslouží jako rychlý vhled do všech soutěží, s nimiž se člověk mohl na akci setkat.

  • Cup tasting (19. dubna): jedná se o degustační soutěž, kdy soutěžící dostane tři kávy, z nichž jsou dvě vždy stejné a má za úkol určit právě tu jednu, která je odlišná. Každý soutěžící dostane osm takovýchto vzorků po třech. Soutěž vyhrává ten, který správně určí nejvíce vzorků kávy. Pokud mají dva soutěžící shodný počet určených vzorků, porovnávají se jejich časy.

Vítěz kategorie pro rok 2012: Jan Komárek; bude reprezentovat ČR na MS, které se letos koná ve Vídni.

  • Barista roku (20. – 21. dubna): hlavní soutěž, která se skládá ze třech částí po patnácti minutách. V té první si barista nastaví mlýnek, nahřeje šálky a připraví pracovní plochu. V druhé části barista pro čtyřčlennou degustační porotu připraví 4 espressa, 4 cappuccina a 4 volné nápoje s kávou (bez alkoholu). Degustační porota hodnotí vzhled a chuť připravených nápojů, projev baristy a celkovou kompozici. Dále technická dvoučlenná porota hodnotí technické dovednosti soutěžícího, ve vztahu k mlýnku a kávovaru. V třetí části se uklízí.

Barista roku 2012: Adam Neubauer (Café Lounge); bude reprezentovat ČR na MS, které se letos koná ve Vídni.

  • Latte art (22. dubna): soutěž, při níž barista kreslí do espressa mléčnou pěnou obrázky, se skládá opět ze třech částí, ale po osmi minutách. V první části připravuje soutěžící celé pracoviště, tak jako je tomu u Baristy roku. Soutěžící musí předem porotě představit své připravované nápoje a ukázat jim obrázek, který přesně poté namaluje. Tím dokáže svou profesionalitu a koncepci. Výtvory potom hodnotí dvoučlenná degustační i dvoučlenná technická porota. Soutěžící připravuje tři nápoje (cappuccino, macchiato,..) pokaždé s jiným obrázkem; po dvou šálcích. Je zcela na baristovi, jaké obrázky si vybere a jaké techniky použije. Důležité ovšem je, aby se vytvořené dva šálky nápoje s obrázkem shodovaly jak mezi sebou, tak s předloženým vzorem, a barista pokud možno co nejméně překročil osmiminutový limit (šibeničních je minut deset, po jejichž překročení je soutěžící diskvalifikován).

Vítěz kategorie Latte art pro rok 2012: Jakub Hartl (Dům kávy); bude reprezentovat ČR letos na podzim na MS v Seoulu.

  • Coffee in good spirit (22. dubna): V předešlých zmiňovaných soutěžích nesmí barista nikdy použít alkohol. V této disciplíně je to naopak vyžadováno. V hlavní části připravuje soutěžící dva druhy nápojů po dvou porcích. Jeden studený a jeden teplý, z nichž jeden musí být spojen s tematikou, která souvisí s místem pořádání mistrovství světa (Letos je tomu Korea). Alkoholické koktejly s kávou potom hodnotí dvoučlenná degustační i dvoučlenná technická porota.

Vítěz Coffee in good spirit pro rok 2012Jakub Hartl (Dům kávy); bude reprezentovat ČR letos na podzim na MS v Seoulu.

Závěrem: Děkuji pořadatelům a všem zúčastněným za další skvělý víkend! :) A přátelé, doufám, že příští rok se tam sejdeme v ještě hojnějším počtu! Člověk nejen vidí na vlastní oči úžasná vystoupení všech soutěžících, ale může ochutnat špičkovou kávu a mnohé se o ní dozvědět. Takže neváhat ani minutu! ;)

Fotogalerie s komentáři:

Fotek vzniklo opravdu mnoho, takže sem vyvěšuji jen velice úzký výběr. Bohužel v neděli fotoaparát vypovědět službu.

Podium v Palác Arkády.

 Jiří Richter i letos tuto akci moderoval.

Technická porota kontroluje pracovní plochu.

Barista roku 2011 Zdeněk Smrčka před soutěží Latte art.

Dvoučlenná porota posuzuje výtvor Zdeňka Smrčky.

Technická porota v kategorii Latte art.

Soutěžní medvídek Zdeňka Smrčky. Vytvořené nápoje mohli diváci po soutěži ochutnat.

Latte art srdíčka Jakuba Hoška.

Pojízdný stánek Kofi Kofi, který na akci dorazil z Brna.

Latte art Jakuba Hartla v rukou poroty. Porovnávání cappuccin jak mezi sebou, tak i s vzorovým obrázkem.

Latte art výtvory Jakuba Hartla, vítěze této kategorie.

Putovní trofej pro baristu roku.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
3 Responses
  1. dotaz napsal:

    Pekna reportaz a fotografie. Dekuji. Muzu jeste poprosit se mi ozvat, na neco bych se chtel zeptat :)

  2. Janoušek napsal:

    jsem moc rád, že se podobný akce u nás pořádaj. Myslím, že to je dobrá příležitost pro začínající baristy a vůbec je to dobré místo setkání profesionálních baristů, kteří si můžou vyměnit zkušenosti. Vždy příležitost naučit se něco nového!

    • Jani napsal:

      Je to zážitek, pastva pro oči a člověk se tam dozví mnoho cenných informací jak o mezinárodních soutěžích, pravidlech, tak o kávě samotné :). Těším se na další ročník.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>