25 Čvc 2013 Kávové listy – meeting point nadšenců i baristů
 |  Category: Káva a vše kolem ní

V červnu se naplno rozjel internetový magazín o kávě Kávové listy. A protože podobně zaměřené portály se množí jako houby po dešti, rozhodly jsme se s Jani vyzpovídat iniciátory tohoto projektu a zeptat se i na to, co vlastně chtějí svým čtenářům nabídnout a jak vnímají kávovou kulturu v České republice. Na otázky nám odpověděl jeden ze zakladatelů portálu Tomáš Konečný.

zdroj: www.kavovelisty.cz

V poslední době je zde snaha o reinstalaci kávové kultury v Česku. Vnímáte dlouhodobě nějaké pozitivní dopady? 

Je super, že je tu někdo jako piccoloneexistuje.cz. Jejich návod na správné dodržování názvosloví by si měli vzít za své především kavárny. Pokud hosté uslyší správné názvy, tak nějak je automaticky začnou používat také.  Znám spoustu kaváren, které se sice snaží, ale pak přijde host s jasnou objednávkou: „Jedno espresso, prosím“ a oni mu neuvěří, že chce opravdu espresso. Přitom by mohli začít právě u toho, že když si někdo objedná espresso, už se nebudou dále vyptávat, jestli velké nebo pikolko. Ale musím uznat, že za poslední dva roky se to velmi změnilo, a to tím správným směrem. A Kávové listy jsou tu od toho, aby tyto pozitivní změny podpořily.

Jak vlastně vy vnímáte kávovou kulturu v Česku? Umí si Češi podle Vás kávu jak se patří vychutnat?

Podle mě se teď s kávou děje to, co se dělo před 15 – 20 lety s čajem. Lidé zjišťují, že v kávě lze objevit mnoho zajímavých chutí, že si lze pořídit kávu z různých zemí a plantáží, že je taky velký rozdíl, jak kdo kávu praží. Je to jako se vším. Pokud zkusíte něco lepšího, těžko se vracíte zpátky. Myslím, že kávová kultura je u nás právě na vzestupu.

Trend tedy založení českého magazínu o kávě jen přál. Jak se vlastně tato myšlenka zrodila?

Asi před rokem jsem se začal zajímat o výběrovou kávu a domácí přípravy. Jenže bylo velmi těžké se dostat k informacím, které jsem potřeboval. Na internetu je sice velké množství informací o kávě, spousta šikovných lidí píše o kávě blogy, ale problém je v tom, že když se mi některý blog zalíbil, objevil se tam článek jednou za měsíc, za dva. Většinou jsem na takový blog i zapomněl a už se tam nevrátil. Když jsem o tom říkal mé kamarádce Janě, napadlo nás vytvořit na internetu místo, kde by se mohly shromažďovat veškeré informace z kávového světa.

Kolik lidí se v současnosti na projektu podílí a jak se spolupráce na Kávových listech vyvíjela?

S Janou jsme pak potkali Pavlínu, která měla s podobnými projekty už nějaké zkušenosti a základní tým kávových listů byl na světě. A protože Kávové listy jsou otevřený projekt, přidalo se k nám už několik profesionálů z kávové branže. Jsou to třeba baristé a pražiči kávy, ale i kávoví nadšenci a blogeři. V současné době době jde asi o 9 báječných lidí. A stále se rozrůstáme.

zdroj: www.kavovelisty.cz

zdroj: www.kavovelisty.cz

Blogů a portálů o kávě je ale stále více. V čem mají být Kávové listy unikátní?

Jednak v tom, že do Kávových listů můžou pravidelně přispívat lidé z oboru. Je to vlastně komunikační kanál mezi baristy, pražiči kávy, majiteli kaváren a pražíren a širokou veřejností. A jednak v tom, že blogeři mají možnost občas nějaký článek uveřejnit i jinde než na svém blogu a oslovit tak ještě více čtenářů. V budoucnu by měly přibývat tak tři, čtyři články denně. To je taková naše první meta.

Jakým rubrikám a tématům je tedy konkrétně věnována pozornost?

Určitě se chceme věnovat kávě jako takové. Takže všechno o kávovém zrnku. Vychází rozhovory se zajímavými lidmi od kávy, reportáže z pražíren, seriál článků o různých metodách přípravy kávy. V rubrice Kávových událostí najdete čerstvé zprávy o tom, co se kde chystá: soutěže baristů, kávové akce, výstavy spojené s kávou. Společně s Pavlem Gráfem, který je mimo jiné majitelem největší sbírky kávových šálků, spolupracujeme na seznamu pražíren. Také společně s Klubem znalců kávy a vlastně všemi redaktory a přispěvovateli Kávových listů tvoříme seznam kaváren, do kterých stojí za to zajít. Kritérium pro kavárny je, že bude umět připravit správné espresso a cappuccino. Pokud navíc v jejich nabídce najdeme alespoň jednu výběrovou kávu, nebo dokonce kávu připravovanou alternativními metodami, nezapomeneme to náležitě zdůraznit.

Otázky Zu a Jani zodpověděl Tomáš Konečny – spoluzakladatel Kávových listů (www.kavovelisty.cz)

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>