18 Lis 2011 Masala Chai Latte
 |  Category: Zaujalo mě  | Tags: , ,

K tomuto nápoji mě přivedla zcela náhodou kamarádka, která mu propadla takovým způsobem, že v nejmenovaném brněnském podniku po jejím vstupu do dveří, s úsměvem zvolají: „Chai latte s sebou?“:). A mně to prostě nedalo… V Praze jsem Masala Chai Latte z čisté zvědavosti ochutnala, a okouzlil i mě:). A to tak, že jsem strašně toužila proniknout do tajů přípravy tohoto indického kořeněného nápoje.

Ale hezky popořadě:)

„Chai“ je sám o sobě pouze obecným výrazem pro „čaj“, užívaný v mnoha oblastech jižní Asie a jiných dalších částech světa. Základem pro Masala Chai jsou lístky černého čaje, mléko, voda, směs aromatického indického koření a sladidlo. Metody přípravy se mohou lišit v závislosti na místních zvyklostech, rodinných tradicích, nebo jednoduše chuti toho kterého uživatele. Nejjednodušším tradičním způsobem je povařit směs mléka a vody,  lístky čaje, s přidaným sladidlem a celými kusy koření. Chai je konzumován teplý a sladký. A právě sladkost je důležitým prvkem pro rozvinutí plnosti nápoje a chuti rozmanitého indického koření.

Nezbytné ingredience:

  • Čajový základ: Silný černý čaj (například Assam), jehož chuť nepřebijí ani sladidlo, ani koření.
  • Plnotučné mléko
  • Sladidlo: bílý, hnědý cukr, či med (záleží na člověku, co sám spíše preferuje)
  • Koření. To se liší recept od receptu, a také v závislosti na oblasti a jejím klimatu. Obvykle se směs skládá ze skořice, zelených lusků kardamomu, hřebíčku, pepře, zázvoru, a semínek fenyklu. Dalšími možnými přísadami mohou být muškátový oříšek, okvětní lístky růže, kořen lékořice, šafrán, mandle.

Už víme, co se skrývá pod slovem „Chai“. Co je tedy Masala Chai Latte?

Masala Chai Latte je kořeněný čaj s mlékem, které je našleháno parní tryskou z espresso stroje nebo pomocí ručního šlehače (viz video). Vzniká úžasně jemný, jazyku lahodící a hřejivý nápoj.

Našla jsem na youtube šikovné video s návodem. A nebojte se toho. I ten, kdo má jen základy angličtiny, by měl porozumět:). Video.

Jani a její první Masala Chai Latte:

Po odpoledne stráveném vyhledáváním informací jsem dostala neuvěřitelnou chuť si vyzkoušet tuhle dobrotu přímo doma. Nijak zvlášť jsem neotálela, a navštívila obchod s čaji. Ke smutnému zjištění, že nemají pravý indický černý čaj, jsem se nakonec rozhodla pro ten, jehož zemí původu je africká Kenya. Na tom samém místě jsem si také pořídila ajurvédskou směs koření, která obsahuje kousky zázvoru, skořici, hřebíček, kardamom, kořen lékořice, černý pepř, a fenykl. Čili vše, co je potřeba:). Ostatní ingredience mám běžně doma, tudíž jsem se po návratu ze skoro úspěšné výpravy mohla pustit zvesela do práce:).

Příprava 1 nápoje:

Nejprve jsem zalila směs čaje s kořením v konvičce vařicí vodou (1,5dl/1 čajová lžička), a nechala 10 minut odstát (pán ve videu doporučuje až minut 17, vůbec bych se toho nebála, protože je potřeba vyrobit velice silný extrakt). Po uplynulém čase jsem čaj scedila do hrnku se „zobáčkem“ (lépe se následně nalévá do našlehaného mléka), a osladila třtinovým cukrem. Poté jsme ušlehala vychlazené plnotučné mléko pomocí parní trysky na espresso stroji, a zaplnila jím připravený skleněný hrnek do poloviny. A na závěr obsah dolila kořeněným čajem. Povrch jsem poprášila mletou skořicí, a voilá, zde je výsledek!

Jak již bylo psáno výše, způsob přípravy, i složení se s menším či většími odchylkami liší. V našem případě, kde Masala Chai tradici nemá, se vše odvíjí od našich chutí a preferencí. Někdo rád mléka více, jiný dá přednost poměru ve prospěch čaje. Někdo nerad kardamom, zato miluje skořici. A takhle bychom mohli pokračovat donekonečna:). S tímhle nápojem prostě můžete kouzlit tak dlouho, dokud Vaše chuťové buňky nebudou přímo jásat:).

Jak jste si mohli všimnout, směs obsahuje hřejivé a povzbuzující složky koření, jako je zázvor, skořice, či hřebíček. Zimní dny už se pomalu blíží, což takhle si zpříjemnit večer po celodenním shonu Masala Chai Latte?;)

 

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
One Response
  1. Petr Hadač napsal:

    Inspirativní článek :)
    Já si vařím čaj dátá másala, což je vlastně to samé. Používám teď směs Dathamasala od firmy Darka. Čajovou směs také zalévám vařící vodou, přestože návod doporučuje směs mírně vařit 20-25 minut – to jsem ještě nezkoušel… Z jiné směsi dátá másala, která byla mou první zkušeností, znám zajímavý tip – nalít mléko do kastrolku, vysypat do něj kýžené množství krystalického cukru, ale nemíchat. Počkat pár minut, než cukr na dně zkaramelizuje. Je to těžké zpočátku odhadnout, a proto jsem to zkusil i naopak – neprve jsem nechal cukr roztát a lehce zhnědnout, potom jsem jej zalil mlékem. Rozmíchat lehce připečený cukr do mléka pak dalo víc práce, ale šlo to. Nepřipálil jsem ho, měl jsem z toho dobrý pocit a příprava čaje o to víc „zahřála“ :) No prostě to byly tak trošku nervy :) Navíc teď nemám plynový sporák, ale sklo-keramickou desku, na které se teplota reguluje velice zpomaleně.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>