21 Pro 2011 Marcipánová lízátka
 |  Category: Malý kulinářský koutek

Tak se mi letos stalo, že mi doma zůstalo ležet dvě a půl kila pravého marcipánu. Jani měla holt jednou v obchodě s cukrářskými potřebami velké oči, a teď pomalu neví, co s tím:). Je tedy dost možné, že v následujících měsících nebudu dělat nic jiného než variace na téma „marcipán“:).

Marcipánová lízátka (byť se nelízají, ale baští) mě napadla hlavně jako doplněk k dárkům pro mé přátele, a známé. Podle mnou provedeného „průzkumu“ zatím neznám člověka, který by marcipán neměl rád. Takže hurá do toho:)!

Co všechno je potřeba:

Na prvním obrázku jsou suroviny potřebné na základ. Marcipán jsem kupovala v cukrárenském velkoobchodě Fiala Praha na Zličíně. Bohužel nemám přehled o tom, kde by se dal ten pravý bez problémů sehnat. Napadají mě pouze specializované obchody.

Dále je potřeba hořká čokoláda, do které se lízátko bude namáčet. Proč jsem vybrala právě ji a ne jinou, má důvod prostý. Marcipán je sám o sobě dost sladký. Takže jsem tuto výraznou vlastnost chtěla trochu „srazit“. Toho lze také docílit (jak uvidíte později), že před čokoládovou lázní kuličky obalím v hořkém kakau se skořicí.

U zbylých dvou obrázků jsou vyobrazené suroviny na konečné zdobení. Nijak zvlášť jsem kvůli tomu obchody neobíhala, ale jednoduše „vymetla“ naši špajzku. Využila jsem také fondán (bílou cukrovou hmotu), který mi zbyl po potahování dortu.

Toť k tomu, co je potřeba do začátku:).

Postup:

1. Z marcipánu vytvořím kuličky o zhruba stejné velikosti.

2. Promíchám kakao s mletou skořicí a kuličky v sypké směsi obalím. Jak už jsem zmiňovala, dělám tak, abych trochu srazila výraznou sladkost marcipánu.

3. Obalené kuličky dám na špejli. A položené na talířku je zavřu na několik minut do mrazáku. Marcipán je totiž vlivem teplých dlaní velice tvárný a dělal by neplechu při následném namáčení v rozpuštěné čokoládě.

4. Rozpustím čokoládu ve vodní lázni a přidám trochu másla, aby měla tu správnou konzistenci.

5. Vyndám lízátka z mrazáku a postupně jedno po druhém obaluji v horké čokoládě, a následně postavím do whiskové sklenky (protože je široká a nižší). Chce to mít již připravené věci na zdobení, protože na studené kuličce čokoláda velice ochotně a rychle tuhne. Napadlo mě využít zbytek fondánu – jednoduše jsem ho vyválela a malými vykrajovátky vytvořila další zdobicí prvky.

6. Zdobení. Není moc potřeba co dodávat:). Fantazii a kreativitě se meze nekladou.

A zde je výsledek:

A ač nejsem vyznavačka a milovnice marcipánu, takhle zpracovaný mi opravdu chutná. Ke kávě ideální :). Také jsem se bála, aby lízátka neztvrdla (protože to marcipán dělá velice rád, proto je třeba ho skladovat opravdu pečlivě zabalený, pak vám vydrží třeba dva roky), ale čokoláda nejspíš funguje jako skvělá bariéra:).

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>