25 Srp 2013 Lilkové závitky s náplní

Lilek stále tak trochu patří mezi opomíjenou zeleninu. Je to ale velká škoda, to vám potvrdí všichni, kdo mu přišli na chuť. Hodí se skvěle na různé přípravy – restování, pečení, grilování, a jídlu vždy propůjčí nezaměnitelnou parádní chuť, ať už jej použijete jako přílohu či součást hlavního jídla. Recept, který vám dnes přináším, můžete použít na tvorbu hlavního jídla nebo též studeného předkrmu.

Teď je lilků plný trh, tak hurá do toho! Zahoďte ostych a zkuste to :).

lilek

Níže popsaný postup je pro přípravu studeného předkrmu. Pro přípravu hlavního jídla by bylo lepší použít jinou náplň než-li tvaroh, a vytvořené závitky dát na chvilku do trouby, aby se sýrová směs pěkně prohřála. Závitky pak můžete podávat třeba s mrkvovo-bramborovou kaší s rozmarýnem a pečeným česnekem, jako jsme tak učinili my :).

Co je potřeba (pro 2 osoby):

  • větší lilek (pružný, s lesklou, neponičenou slupkou a zelenou stopkou)
  • 300 g plnotučného tvarohu (může být též ricotta a sýry podobné konzistence)
  • pažitka
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej

Pozn.: Já jsem na lilky přidala ještě libanonské koření pro jeho orientální chuť.

1. Lilek je potřeba omýt a nakrájet na tlustší plátky. Poté plátky osolím a nechám vypotit. Prý to již není potřeba dělat, ale to víte… Během let zpracovávání lilku jsem si na tuto proceduru zvykla. Sůl z něj pomáhá vytáhnout jeho hořkou pachuť, ale dnes pěstované odrůdy jsou údajně již vyšlechtěny tak, že není „pocení“ lilku potřeba.

2. Rozehřeju troubu na 150 stupňů. Po půl hodině „pocení“ plátky vysuším, opepřím, zakápnu olivovým olejem a dám do trouby. Po cca 15 minutách je na plechu otočím a počkám, dokud plátky nebudou hotové.

3. Během přípravy plátků v troubě si dám do misky tvaroh, osolím, opepřím, přidám pořádnou hrst čerstvé nasekané pažitky a promíchám.

4. Lilkové plátky plním jeden po druhém tvarohem a každý závitek nahoře spojím párátkem, aby se neotvíral. A už mohu servírovat! :)

 

Malý bonus (psaný stylem, jak vařím – čili humpolácky, od oka, bez gramáží či časomír):

Mrkvovo-bramborová kaše

  • mrkve
  • brambory
  • čerstvý rozmarýn
  • himalájská sůl
  • tři velké stroužky česneku
  • čerstvé máslo

1. Troubu předehřeju na 200 stupňů. Do pekáčku dám omyté a oloupané mrkve a brambory, přidám sůl, čerstvý rozmarýn a přepůlené stroužky česneku. Přidám několik hoblin másla a podleju trochou horké vody.

2. Pekáček přikryju alobalem a dám do trouby, kde se budou všechny ingredience dělat doměkka hezky pospolu.

3. Poté pekáček vyndám, všechny suroviny dám do hrnce, přidám máslo. Nechám jej rozpustit a pak metličkou vše propojím a míchám, dokud nevznikne kašovitá hmota adekvátní konzistence. Někdo má rád zcela dohladka, někdo třeba s kousky.

 

Pokud máte zajímavý a ozkoušený recept s lilkem, dejte mi vědět, buď sem do komentářů nebo na [email protected] :)

Pěknou neděli!

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>