08 Úno 2014 Krémová polévka z pečených batátů

Batáty, nebo též sladké brambory, jsem po očku sledovala v obchodech už nějakou dobu, ale z nějakého důvodu jsem si na ně netroufala. Stejně jako tomu bylo třeba u lilku, jsem měla obavy, zda mi jednoduše budou chutnat a jestli náhodou koupě těchto naoranžovělých, nasládlých hlíz nebude krokem vedle. Jelikož se stále snažím do naší kuchyně přinést trochu zpestření, minulý týden jsem nakonec u regálu s batáty neváhala a šup s nimi rovnou do košíku! A výsledek? Dnes jsem byla pro další :D. Myslím, že si již prvním kulinářským experimentem zaslouženě našly své místo na slunci (čili v mé kuchyni :).

A co vy? Máte rádi batáty? 

batáty

Krémová polévka z pečených batátů

Na 4 pořádné porce budete potřebovat:

  • 600 g batátů
  • 1 střední brambora
  • mrkev
  • 1/2 jablíčka
  • 2 lžičky na jemno nasekaného zázvoru
  • 2 hrsti červené čočky
  • 3 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • lžíce másla
  • 1,2 l zeleninového vývaru
  • 2 dcl plnotučného mléka
  • 2 lžičky curry
  • chili
  • sušená celerová nať
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • na ozdobení: rukola, parmezán

1. Troubu předehřeji na 180 stupňů. Batáty, bramboru a mrkev properu ve vodě, oloupu, nakrájím na menší hranolky a vložím do pekáčku. Oloupu 3 stroužky česneku, přepůlím je a přidám k batátům. To vše zakápnu olivovým olejem, lehce osolím, opepřím a vložím do trouby. Takto peču přibližně 15-20 minut a v polovině této doby směs promíchám.

2. V hrnci na mírném plameni nechám na másle zesklovatět na jemno nakrájenou cibuli, zapráším ji dvěma lžičkami curry, přidám zázvor a až se vše propojí, podliji směs trochou vody. Přidám nakrájené jablíčko, sušenou celerovou nať a pečenou směs z pekáčku. Takto chvíli vše restuji a pak přidám zeleninový vývar.

3. Polévku zakryji pokličkou a při mírném plameni ji nechám probublávat. Po zhruba pěti minutách do ní přidám dvě pořádné hrsti propláchnuté červené čočky.

4. Až bude v polévce vše pěkně měkké (cca 20-30 min), rozmělním zeleninu tyčovým mixérem do hladkého krému. Polévku ochutnám, přidám sůl, čerstvě mletý pepř, chili podle chuti a dále hrneček plnotučného mléka pro zjemnění. Na mírném plameni nechám polévku ještě chvilku probublávat, aby se všechny chutě hezky spojily. A je hotovo :)!

Polévku jsem nakonec ozdobila rukolou a hoblinkami parmezánu.

batáty2

 

Myslím, že tato krémová polévka bude patřit mezi mé nejoblíbenější vůbec. Mňam! :)

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
2 Responses
  1. Mikinka napsal:

    Ahoj, vařili jsme včera a prostě luxus nad luxus =o) moc díky

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>