15 Čvn 2014 Jak na kávu (nejen) na cestách – Grindripper

Kolikrát jsem si minulé roky marně lámala hlavu nad tím, jak si dopřát kávu tam, kde není ani památky po civilizaci, a tudíž ani po kavárnách, či kuchyňském koutku a všemožných kávomilských proprietách, na které jsem běžně zvyklá. Zhruba několik týdnů ročně díky své profesi jezdím objevovat krásy fauny a flóry zemí Evropy. A vždy jsem zoufale řešila to samé – jak si dopřeju každý den šálek svého oblíbeného moku? Práce v terénních podmínkách je náročná, i když se snoubí s nezapomenutelnými zážitky, a síly fyzické a někdy i psychické postupně během dne docházejí. A můj energetický agregát, který pohladí a povzbudí na duši, se nachází právě v šálku kávy :).

Jsem ráda, že díky nápadu vzniklému v Jižní Korey si tu hlavu už můžu přestat lámat :). Grindripper totiž podlé mého splňuje vše, co si člověk může od přípravy kvalitní kávy (nejen) na cestách přát.

IMG_8142

Rozjímání na chalupě.

  • Mlýnek na kávu

Základem je kvalitní mlýnek, jehož tělo tvoří keramické mlecí kameny. Co hlavně oceňuji, samozřejmě mimo kvalitního mletí kávových zrn, je to, že perfektně sedí do ruky. Vy, kdož doma vlastníte mlýnek Hario Skerton jako já a nemáte pořádnou chlapskou ruku, mi dáte za pravdu, že ten se jen tak v jedné ruce při mletí držet nedá :). Hrubost mletí můžete korigovat velice snadno otáčením matky umístěné na spodní straně mlýnku. Výrobci mysleli i na to, že díky lehkosti a skladnosti mlýnku, jej budou lidé brát všude možně na cesty, a vytvořili tak pro mlecí kameny ochrannou spodní krytku. Ohromně mě těší, že při mletí vám nevyskakují kávová zrna ven díky odnímatelné plastové krytce. Vím, že na Skerton se už vyrábí také, ale v základním vybavení tehdy nebyla a když doma melu větší gramáž kávy, kolikrát z něho sem tam nějaká zrnka vyskakují jak neposedné breberky :). Každého při výběru mlýnku mimo jeho vnitřních komponent zajímá, zda se dá dobře rozložit a vyčistit. Bez řádně vyčištěného mlýnku není výtečné kávy :). Grindripper se rozkládá/čistí/skládá velice snadno, díky čemuž získává další plus. Kávu můžete umlít do plastového zásobníku anebo rovnou do kónického překapávače (s připraveným smočeným filtrem), který do těla mlýnku zespodu pevně nasedá na principu zámek-klíč.

  • Překapávač (dripper)

Součástí sady je kónický plastový překapávač na přípravu filtrované kávy. Dripper je bytelný, velice pevný, ale zároveň lehký. Opět se tu snoubí vlastnosti, které nahrávají tomu, že se s tímto výrobkem můžete vydat bez problému třeba na světa kraj :). Nepostřehla jsem, že by plastový materiál negativně ovlivňoval výslednou chuť kávy, byť tu zprvu menší obavy byly. To víte, do té doby jsem si připravovala kávu doma buď ve skleněné french press konvičce nebo pomocí porcelénového Hario V60 :). Tudíž mě vskutku příjemně potěšilo, jak skvělá káva vznikla po přefiltrování přes tento plastový dripper.

  • Doplňky

Sada je opravdu kompletní do poslední tečky. Součástí je balení papírových filtrů a již zmíněný plastový zásobník na umletou kávu, a to vše včetně mlýnku a překapávače můžete šoupnout do látkového sáčku, který bez problému vložíte do svého zavazadla, aniž by bylo významně zatíženo.

IMG_8254

Vítaný návštěvník v přírodě :)

A jak si kávu připravuji?

1. Voda: v přírodě, kde není ani stopa po civilizaci, přichází pro ohřev vody na řadu vařič. V terénu je vařič náš blízký kamarád, který funguje minimálně dvakrát do dne, příprava kávy je tudíž maličkost :). Pokud se chystáme na piknik nebo na výlet, vodu připravím do termosky a hurá všechno s sebou! No, a v případě přípravy kávy v domácím prostředí už je to hračka v podobě rychlovarné konvice :).

2. Mletí kávy: na jeden šálek (cca 1,7 dcl) používám 12 gramů kávy. Více gramů do dripperu nesypu, čili pokud chci připravit šálky dva, udělám je postupně každý zvlášť. Mletí kávy volím obecně hrubší (jako cukr krystal), ale stejně si s hrubostí hraju (tak nějak pocitově) v závislosti na použité kávě :). Do mlýnku lze nasypat max. 15 gramů kávy, pro svých 12 gramů plním zrnka do první „rysky“ – oblasti, než se horní část mlýnku začne rozšiřovat.

3. Příprava dripperu: kónický překapávač přiložím na šálek  (já s sebou tahám všude skleněný KeepCup), vložím do něj filtr a proleju jej horkou vodou. Tímto způsobem se z papírového filtru „vyplaví“ nežádoucí chuťové prvky a zároveň se prohřeje šálek.

4. Příprava kávy: z šálku odstraním vodu po prolévání filtru, vrátím na něj dripper, do kterého nasypu 12 gramů kávy. Namletou kávu zaliji horkou (nikoliv vařicí) vodou tak, aby byla zcela navlhčena. Po zhruba 20 sekundách pomalu krouživým pohybem nalévám vodu k horní hranici dripperu a nechám kávu extrahovat do šálku. Takto postupuji, dokud šálek (cca 1,7 dcl) není plný.

A pak už si stačí jen užívat dobré kávy :).

grindripper

Grindripper jsem si oblíbila natolik, že už s námi byl na spoustě pěkných míst. V přírodě; na pikniku v parku; na chalupě, kde není široko daleko živáčka; v práci, odkud je ale krásný výhled na Prahu a v srpnu se se mnou chystá projet Alpy :).

Především oceňuji vlastnosti, jimiž se Grindripper může pyšnit, jakými jsou skladnost, bytelnost a kvalita. Díky nim se stává skvělým společníkem na cesty, což ocení všichni milovníci kávy, kteří si rádi dopřejí svůj oblíbený nápoj kdekoliv a kdykoliv. Jsem člověk, který moc neposedí a zároveň holduje cestovaní, tudíž jsme s tímto kamarádem, který má původ v Jižní Korey, jedna ruka.

Více informací o výrobku a jeho dostupnosti najdete na www.grindripper.cz

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
10 Responses
  1. Mikinka napsal:

    Óóó, asi ho potřebuju :-) a náhodou ho prodávají kousek ode mne…

  2. Pavel napsal:

    Ahoj, hezky napsané. Aktuálně sháním kávomlýnek pouze do kanceláře a dost váhám, zda pořídit Hario Skerton nebo právě Grindripper. Když byste měli porovnat z vlastních zkušeností tyto kávomlýnky, který by vyhrál a proč?

    • Jani napsal:

      Pěkný den, Pavle!

      Dal jsi mi nelehkou otázku :). Oba mlýnky mám ověřené a slouží velice dobře. Záleží potom na tvých vlastních preferencích. Grindripper má výhodu v lehkosti, skladnosti a v tom,že se velice dobře drží v ruce. Na druhé straně umele maximálně na celé naplnění 15 gramů, tolik je schopen pojmout. Skerton je robustnější, těžší, protože dolní část je skleněná, větší a tudíž schopen pojmout více kávových zrn. Takže otázkou je, jak bys připravoval kávu a o jakém objemu. Pokud si rád dopřeješ na posezení 3 dcl a více, bude pro tebe schůdnější Skerton, pokud by ti ale nevadilo průběžné doplňování zásobníku kávovými zrny, stejně tak ti poslouží Grindripper. Pokud sháníš mlýnek do kanceláře, nemusí tě moc zajímat hmotnost, jelikož bude stále na jednom místě. Oba mlýnky se dobře čistí a stejně tak nastavují. Tudíž tady je to taková patová situace :).

      Já Grindripper tahám všude s sebou – do práce, k rodičům, na chatu,… Skerton má jedno stabilní místo doma a když připravuju kávu o větším objemu, je pohodlnější sáhnout po něm. Otázkou tedy je, jak bys kávu připravoval, kolikrát do dne a o jakém objemu :). Ráda bych odpověděla jednoznačněji, ale nemůžu :).

  3. Stanislav napsal:

    Já na cesty používám Aeropress a když ho složím, tak do něj přesně zapadne mlýnek Porlex tall :). Není sice až tak kompaktní, ale zatím se mi tato kombinace osvědčila.

  4. caldic napsal:

    Já používám na cestách moka kávovar a je super … :)

  5. Vypada to moc krasne :) A ta fotka s zabkou nema chybu, Jani :) Muj mily miluje kafe, ale veskere pokusy o nakup zrn, mlynku a vseho vybaveni selhali a neda dopustit na instantni Nescafe :(
    Verca

    • Jani napsal:

      No, třeba kouzlo zrnkovky objeví s postupem času :). My už jsme tak navyklí, že i v terénu si takhle ráno zpříjemníme chvilku před pracovním náporem. To jde pak všechno samo!

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>