28 Led 2012 Jak na kávu doma – French press

Pokud stále hořekujete, že byste si i doma rádi dopřáli dobrou a kvalitní kávu, ale espresso přístroje jsou nad Vaše finanční možnosti, tak Vám přináším skvělou zprávu :). Káva není jen espresso, a existuje spousta jiných alternativ, jak si připravit tento nápoj doma. Mezi ně patří i french press – jehož alfou a omegou je skleněná konvička opatřená víčkem se sítovým „pístem“. Nízká počáteční investice, i následný jednoduchý postup vedoucí ke kýženému výsledku hrají v jeho prospěch, a mezi kávomilci se právě tento způsob přípravy kávy stal jedním z vůbec neoblíbenějších. A přiznávám – je zatím i mým favoritem:).

Čím vším se tedy vybavit:

  • French press konvička – na trhu je neskutečný výběr všemožně rozmanitých konviček, že musí splnit požadavky i velmi náročného zákazníka:). Při jejím pořizování je určitě dobré si promyslet, kolik zhruba šálků kávy v ní míníte připravovat, a tím se bude odvíjet i výběr konvičky příslušného objemu (od 0,25 – 1 l). Cena je pohybuje zhruba od tří set do patnácti set korun (Platí tu ale, že Vám poslouží levnější konvička stejně dobře jako její dražší varianta. Roli v ceně hraje celkový design, z jakého materiálu jsou vyrobeny jednotlivé prvky, a samozřejmě objem).
  • Mlýnek – samozřejmě si můžete koupit kávu již umletou, a nebo si zrnkovou nechat namlít ve specializovaných obchodech s výběrovou kávou. Jsem ovšem zastáncem kávy pokud možno nejčerstvější, to znamená, aby měla optimálně 3-12 dní po pražení a byla zrnková (jak je známo, tak už bezprostředně po namletí začíná „ztrácet“). Doporučuji si pořídit ruční mlýnek, který zrnka bez větších problémů namele na požadovanou hrubost. Já doma objevila ještě starý totalitní (nijak zvlášť krásný, má barvu jako tatrovky, se kterými jsme si jako děti hrály:) ), takže zkuste prošmejdit babiččinu půdu, a třeba se tam taky nějaký objeví:).

  • Kvalitní káva – kapitola sama o sobě. Doporučuji zrnkovou kávu od Doubleshotu, Mamacoffee, či třeba z Oxalisu. Anebo pokud jezdíte do zahraničí, přivezte si nějakou z Vašich cest. Já si takto dovezla čertvě upraženou kávu z Vídně.
  • Na jedné degustaci nám pán řekl, že pro tuto přípravu se hodí káva středně či lehce upražená (ovšem mé znalosti až tak daleko nesahají).

  • Hrubost kávy – na french press se používá káva hrubě namletá. Vlastně tak, aby neprošla očky jemného sítka. Platí tu, že čím jemněji je káva namletá, tím se i zkracuje doba extrakce.
  • Porcelánová konvička (či hrneček) – po extrakci kávy nápoj nemůže zůstat ve french press konvičce, a je potřeba jej přelít do jiné, jinak byste docílili nápoje a la „český turek“, jen s tím rozdílem, že by lógr byl utěsněn sítkem na dně nádoby. Pokud máte rádi větší množství kávy (jako já), a šálek by na přelití nestačil, doporučuji malou porcelánovou konvičku, kterou předem nahřeji horkou vodou. I takto servírovaná káva vypadá hned lépe:).

Na úvod bych ráda poznamenala, že toto je velice dobrý a jednoduchý přechod k pití kvalitní kávy, hlavně pokud jste vyznavači českého turka :).

Postup:

  • Do french press konvičky nasypu předem umletou kávu na takovou hrubost, aby její částečky byly o něco větší než očka jemného sítka u pístu. Gramáž se odvíjí od výsledného objemu nápoje, který chcete připravit a to takto: 8 g/150 ml vody.
  • Dám vařit vodu. A až rychlovarná konvice vypne, chvíli počkám. Optimální teplota při zalití by měla být cca 95 stupňů Celsia.
  • Kávu ve french press konvičce rovnoměrně zalévám, aby se postupně všechny její částečky smočily.
  • Poté konvičku přiklopím víkem, ale píst zatím zůstává nahoře. Jde o uchování optimální teploty pro extrakci kávy. A takto ponechám 2 minuty.
  • Víko sundám a pomocí lžíce nápoj zamíchám, aby se káva usadila hezky na dno.
  • Opět vrátím víko na konvičku a čekám další 2 minuty.
  • Po uplynutí doby pomalu stlačuji píst dolů. Správně by se žádné částečky kávy neměly dostat přes sítko.
  • Nápoj je hotov a stačí jej přelít do předem připravené porcelánové konvičky nebo šálku. Rozhodně nenechávat kávu ve french pressu déle než celkové 4 minuty! Po této době se do nápoje uvolňují škodliviny a také chuťově nedobré látky.
  • Pokud máte kávu namletou jemněji – zhruba o velikosti menší než zrnka pískového cukru, délka extrakce se zkracuje na zhruba 2-3 minuty.
  • Dále je určitě nutné konvičku a sítko řádně vymýt, aby nikde nezůstalo ani zrnko kávy, a také vyčistit mlýnek, aby uvnitř malé částečky usazené namleté kávy nežlukly.
Výhody French pressu:
  • Finanční nenáročnost
  • V takto připravené kávě můžete objevit jiné spektra chutí a aromat, které jsou u espressa zastřeny jeho specifickou přípravou
  • Jednoduchý postup
Pokud byste měli jakékoliv otázky, pište, ptejte se:).

 

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
6 Responses
  1. Caldic napsal:

    Ahoj, zajímalo by mě jestli máš zkušenosti s moca kávovary a popřípadě jak se k nim stavíš ? Jinak super články, pro mě obrovská inspirace a nové zkušenosti ohledně kávy, teprve se do toho dostávám :)

    • Jani napsal:

      Pěkné pondělí :),

      jsem ráda, že se články líbí a sdílíš také zalíbení v kávě. S moka konvičkami velké zkušenosti nemám, jelikož upřednostňuji jiné přípravy. Káva v moka konvičce dostává pěkně zabrat, i když existují články, kupř. na piccoloneexistuje.cz, kde se snaží o popsání co nejšetrnější přípravy. Kdyby za mnou přišel člověk a chtěl by poradit, jakou metodu přípravy kávy v domácích podmínkách si vybrat, moka konvička by tam nezazněla. Jsem fandou filtrovaných káv. Pokud by za mnou ale přišel člověk, že by rád vybral moka konvičku (a přes to vlak nejede – také se mi stalo), ale neví, kde začít, pokusím se mu poradit, která by byla pro jeho užití tou nejlepší volbou. :)

  2. Hezký den Jani,
    nedávno jsme se zúčastnili Tvé kávové degustace v Jablonci, kde jsi také mluvila o přípravě etiopské kávy. Právě jsme se z Etiopie vrátili, přivezli si hliněnou konvičku „džabelu“, zelená kávová zrna a chtěli bychom se pokusit o kávový obřad u nás doma. Máš prosím Tě, zkušenost, jak zacházet s konvičkou aby nepraskla? Je potřeba ji před prvním použitím např. namočit do vody…?
    Děkuji Ti.

    • Jani napsal:

      Pěkný den!

      Já jsem doma etiopský obřad bohužel neprováděla, jelikož mi na letišti jebenu rozbili příšerným zacházením se zavazadly. Vždy když jsem viděla obřad v Etiopii, rozpálili uhlíky a jebenu do nich vložili bez jiných příprav. Pořád tak nějak věřím, že ta „keramika“ něco vydrží :). Ale aby teplotní přechod byl co nejmenší, zkusila bych před vložením do uhlíků jebenu nahřát vlitím horké vody (cca 80 stupňů) dovnitř nádoby, aby se vytemperovala. Bohužel jsou to ničím nepodložené rady, protože jsem neměla možnost etiopský kávový obřad v Česku uspořádat. Budu ale ráda za sdílení vašich zkušeností a postřehů!

      MJ

      • Děkujeme Ti za odpověď, i když není jednoznačná. Budeme to muset prostě risknout. V neděli drž palce, budeme se snažit o premiéru etiopského kávového obřadu po česku!
        Chtěli jsme dodržet slib a sháněli jsme červená kávová zrna. Bohužel, v březnu a dubnu káva nedozrává, bobulky na stromech byly malé a zelené a minulá sklizeň už zpracovaná, takže jsme kávu v této podobě nepřivezli.
        S díky
        Špillarovi

        • Jani napsal:

          Omlouvám se za tak pozdní odpověď, státní zkoušky volaly! Jak jste dopadli? Jinak děkuji za snahu přivézt třešinky! :) věděla jsem, že v tu dobu už je po sklizni, na trzích člověk někdy narazí na pěkné suché třešinky na zasazení :). Zrovna dnes jsem si oživila Etiopii sukní, kterou jsem si tam pořídila.

          Mějte se fajn!

          Jani

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>