04 Úno 2012 Jak na kávu doma – Džezva

V arabských zemích je džezva hlavní doménou v přípravě kávy. Jedná se o měděnou nádobku, která je zevnitř pocínovaná, a opatřená dlouhým držadlem různého materiálu. To je povětšinou tvořeno dřevěným pláštěm, aby byla umožněna snadná a bezpečná manipulace s nádobkou během celé přípravy. Vrchní část je nápadně rozšířená, aby při zpěnění kávy tekutina takzvaně „neutekla“, a vepředu (či zboku) je vytvořen „zobáček“ pro snadné nalévání výsledného nápoje do šálku.

Příprava kávy v džezvě patří mezi ty nejstarší a nejpůvodnější vůbec. Takto například vaří kávu ve všech arabských zemích, Indii, Řecku, na Balkáně nebo třeba v Rusku. Nápoj je tradičně připravován v měděné nádobce (džezvě, neboli ibriku, či briku) na ohni nebo v horkém písku.

A dámy a pánové, káva v džezvě je ta pravá, turecká :) (nikoliv to, co se objevuje v šálcích většiny Čechů s těžce usedlým lógrem na porcelánovém dně, zvané „turek“:))

Co je potřeba:

  • Džezva – existují nádobky různých tvarů a celkového vzezření. Osobně se mi nelíbí lesklé, vyleštěné, zářící novotou až to bije do očí. Ale naopak takové, které jsou hezky tepané, s nějakými obrazci, či zdobené ornamenty, a na nichž je vidět menší „zašlost“, která podtrhuje staré tradice a kulturu, odkud příprava kávy v džezvě vzešla. Přes internet můžete sehnat jak ty prvně jmenované, tak i ty mnou preferované. Myslím si, že krásná by se dala pořídit i během letní dovolené v arabských zemích či třeba Řecku (což takhle si odvést pěkný suvenýr ve formě džezvy?;)). Nádobky se liší jak v materiálu, tak hlavně v objemu. Opět stojí za úvahu, kolik zhruba šálků chcete připravovat.

  • Jemně mletá káva – na přípravu kávy v džezvě je potřeba mít zrnka namletá velice jemně, téměř na prach. Na vaření je prý nejlepší použít kávu ze světle napražených zrn směsi Arabiky a Robusty (Já mám zatím zkušenosti pouze se 100% Arabikou).
  • Opět doporučuji koupit kávu zrnkovou, u které si jste jisti původem, čerstvostí a datem, kdy byla pražena a nejlépe si ji namlít doma pomocí ručního mlýnku těsně před přípravou. Pokud mlýnek nemáte, nezapomeňte v obchodě zmínit, na jakou hrubost si kávu přejete.
  • Koření – není to úplně věc nutná. Protože každému chutná káva jinak. Já ji třeba ráda „čistou“. V arabských zemích chuť kávy zpestřují například kardamomem, pepřem, chili, vanilkou či dalším kořením.
  • Šálek – předem nahřátý. Hodí se zvláště, pokud člověk nikam při pití kávy nepospíchá, a vychutnává:). Nahřívání šálků není ale věcí pouze praktickou. Díky tomu se totiž v nápoji rozvinou další příjemné složky, které káva skrývá.
Příprava:
  • Do džezvy nasypu kávu. Kolik gramů na objem mi je stále menší záhadou, protože v tom se zdroje liší. Nejspíš se to dost odvíjí od preferencí člověka, jak silnou kávu rád. Orientačně tedy uvádím 8g/100 ml vody.
  • Sypkou kávu zaliju studenou vodou a zamíchám lžičkou. (Pokud někdo rád koření, šup tam s ním:))
  • Postupně přivádím kávu k varu. (My měli džezvu postavenou na kovové síťce, která se běžně používá při chemických pokusech (tuším že byla ještě po Zdendově babičce:)), takže nádobka nebyla přímo v kontaktu s ohněm)

  • Na povrchu se při postupném ohřevu tvoří jemná a hustá krusta, která zvolna stoupá a káva začíná takzvaně „kypět“. Při této přípravě není možné lelkovat všude kolem, nebo dělat jiné věci, protože by vám mohl nápoj z nádoby „utéct“. (Ano, po první kávě, která nám vzala takhle kramle, jsme si už dali pozor:))

  • Ve chvíli, kdy se pěna dotýká okraje, odeberu džezvu na chvíli z ohně.
  • Poté vrátím nádobku zpět na zdroj tepla, nechám znovu vzkypět. Takovýto postup se opakuje celkem třikrát.
  • Hotový nápoj servíruji do připravených předehřátých šálků. Někdy se káva nalévá i přes jemné sítko, aby se zamezilo výskytu důkladně rozemletých zrn ve výsledném nápoji. Mně ale pokaždé zůstala při nalévání veškerá kávová sedlina v džezvě, a šálek byl čistý.
Závěrem:
  • Káva z džezvy se některým lidem zdá silná. Já osobně jsem na silné kávy zvyklá, takže bohužel nemůžu soudit.
  • Jestli se nechcete vzdát českého turka, zkuste přesedlat na pravou tureckou kávu. Příprava není nijak zvlášť časově náročná, je efektivní. A vlastně je to docela pěkný rituál :).
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
15 Responses
  1. pachique napsal:

    Ahoj, ráda bych se na něco zeptala. Jak to, že při vaření kávy v džezvě zůstává lógr na dně nádoby a nedostane se při nalévání do šálku? Čím je to způsobené?
    Díky:-)

    • Jani napsal:

      Dobrý den,

      při třetím zpěnění se kávová krusta prolomí, a když džezvu odeberu z ohně, tak si pomalu sedne na dno nádobky. A při nalévání kávy do šálku nalévám nápoj pomalu z větší výšky, přičemž nádobku ani prudce ani rychle nenavažuji. Vždycky se něco málo do šálku dostane, jelikož káva na džezvu je mletá téměř na prášek. Ale takto jsme vždy eliminovali lógr v hrnečku na naprosté minimum :).

  2. Jana napsal:

    Dobrý den,
    poradíte mi, prosím Vás, kde takovou, podle Vás, pěknou džezvu sehnat? Jsem překvapena, kolik eshopů zabývajících se prodejem kávy nenabízí vedle kávovarů – presovačů, mokakonviček a jiných zařízení, obyčejnou džezvu – tak tradiční věc…
    díky, Jana

    • Jani napsal:

      Dobrý den!

      Ty krásné tradiční tepané džezvy člověk pořídí na cestách anebo třeba na aukru :). Musím říct, že zde v obchodech jsem na tradiční džezvu nenarazila, pouze na nové výdobytky, které nemají „duši“. Zkuste pohledat na aukru, na dovolené, nebo zkuste oslovit přátele, kteří se chystají do Turecka nebo na Balkán :)

  3. pavel napsal:

    kava v dzezve by se mela zalivat teplou / horkou vodou. aspon to tvrdi jeden z nejvetsich odborniku na toto tema (pochazi z Bosny a myslim, ze i vyhral nejake souteze ve vareni kavy z dzezvy).

    • Jani napsal:

      Dobrý den,

      děkuji za připomínku :). Kdybyste prosím doplnil o nějaký článek, nebo jeho jméno? Já vím, že tradiční příprava kávy v džezvě se může lišit i stát od státu, vesnice od vesnice…

  4. Lojďák napsal:

    Dobrý den,

    Vařím si doma již rok kávu v džezvě. Viděl jsem ji připravovat v Řecku i Chorvatsku různými styly, někdo nechal dělat karamel pak dal vodu a kávu, někdo dal vodu, kávu a cukr a pak to vše celou dobu míchal.
    Co jsem ale nikde neviděl – jak se připravuje káva s kardamomem.
    Kardamon mi dovezl kolega z Indie, ale on kávu nepije, pije čaj. Kardamon jsou takové malé plody – kuličky. Mám ten plod rozdrtit a nasypat do vody společně s kávou nebo když dělám karamel, tak ho přidat na začátek?
    Díky za radu.

    • Jani napsal:

      Pěkný den!

      Je zážitek pozorovat přípravu kávy v různých zemích různými způsoby, že? :-) Já se toho nemůžu nabažit. Tak zpět k Vašemu dotazu – já bych Vám moc ráda poradila, ale takto s kardamomem v kávě bohužel zkušenosti nemám. Přidávala jsem ho jen do kořenící směsi na přípravu masala chai, kde se dává celý jako jiné koření a pak se zcedí. Zde můžu jen odkázat na prozkoumání různých zákoutí internetu, zdali se v nějaké internetové diskuzi o tom nezmiňují anebo pokud rád experimentujete, zkoušejte různé metody a poznáte na chuti, jaký způsob Vám vyhovuje. Budu ráda, když se podělíte o své zkušenosti!

    • Káva na doma napsal:

      Dobrý den, kardamon rozdrťte a přidejte k namleté kávě. Po té postupujte, tak jak je uvedeneno. Osobně kávu s kardamonem nevhledávám.

  5. gabi.nnn napsal:

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Uvažuju o koupi džezvy, ale nevím jaká velikost by byla nejlepší. Jestli je lepší koupit menší třeba 200 ml a dělat kávy postupně nebo rovnou koupit vetší třeba těch 300 ml, aby jsem mohla dělat 2 kávy najednou. Jestli to nebude mít vliv na kvalitu kávy nebo tak? Děkuji moc

    • Jani napsal:

      Pěkný den!

      Pokud plánujete dělat více káv (pro sebe, partnera, návštěvu…) a víte, že to užijete, určitě si pořiďte větší. Myslím, že odlišný vliv na kávu ve srovnání s džezvou o menším objem mít nebude :-). A pokud si budete dělat kávu jen pro sebe, uberete pouze gramáž kávy a objem vody. Bohužel nejsem expert na vaření kávy v džezvě, ale nemělo by to ničemu vadit :-). Doufám, že jsem Vám alespoň trošku pomohla v rozhodování. Až si ji pořídíte, dejte vědět, jak jste spokojená a zdali Vám turecká káva chutná, budu ráda!

  6. iveta napsal:

    dobry den chtěla jsem se zeptat viděla jsem džezvy i mědene nevadi to ?ale byla pěka stara a tepana? moc se mi líbíla děkuji za odpověd

    • iveta napsal:

      myslela jsem mosazne :)))

    • Jani napsal:

      Dobrý den,

      omlouvám se za delší odmlku, ohledně materiálu džezvy a jeho závadnosti toho moc nevím, bohužel. Můj kamarád si pořídil starou tepanou džezvu, pil z ní mnohokrát a má se čile k světu :). Toto by možná chtělo probrat přímo s prodejcem, já kvůli svým nedostačujícím znalostem za to ruku do ohně dát nemůžu, bohužel. Děkuji za dotaz a pokud se o tom dozvíte více, určitě napište :).

      Pěkný den!

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>