12 Led 2013 Jak na kávu doma – Aeropress
 |  Category: Domácí příprava kávy

Zdravím všechny v novém roce! :-)

Kávu z aeropressu jsem měla mnohokrát. Ať již připravenou v kavárně nebo na návštěvě u dobré kamarádky. Ale vždy jsem snila (což platí u ostatních příprav kávy), že si jej „osahám“ a vyzkouším sama. Tak jsem si tuto hračku vypůjčila na pár dní od Mišky a měla jsem o zábavu postaráno :-). A je mi také naprosto jasné, že brzy si pořídím aeropress vlastní. Jednoduše miluji čistou chuť kávy, která je výsledkem celého procesu.

Ale popořádku …

Aeropress je takovým benjamínkem na poli alternativních příprav kávy. Spatřil světlo světa teprve před 8 lety, kdy ho v Americe vynalezl pan Alan Adler ze společnosti Aerobie, která tento produkt následně uvedla na trh – a nutno říct, že se značně pozitivním ohlasem :-).

Aeropress se díky své bytelnosti, skladnosti a lehkosti stává mimo jiné skvělým doplňkem na cesty. Zvláště pak pokud si potrpíte na kvalitní kávu, bez níž si nedokážete představit jediný den. Dalšími nespornými výhodami, kterými se může pyšnit, je rychlá a nenáročná příprava kvalitní kávy a snadná údržba, která vám nezabere déle než pár vteřin.

A nemusí vás trápit ani to, že by vám pořízení této věcičky provětralo všechny záhyby v peněžence :-).

Aeropress je tvořen dvěma plastovými tubusy, které do sebe vzájemně zapadají. Tubus o větším průměru (tzv. komora) je zakončen závitem, do nějž se zašroubovává sítko s vyměnitelným papírovým filtrem.

Užší tubus, fungující jako píst, je na svém konci pro změnu opatřen gumovou „nožkou“, která tvoří dokonalé těsnění při stlačování vzduchu v aeropressu, a zároveň také umožňuje plynulý pohyb užšího tubusu v širším. Aeropress bývá v balení doplněn také o plastové míchátko, násypku, odměrku  a jemné papírové filtry, bez nichž se příprava kávy neobejde (viz úvodní fotka).

Určitě vás napadne otázka, co znamenají ta čísla na obou plastových nádobkách. Čísla 1,2,3,4 označují kam má voda sahat při daném počtu odměrek, které korespondují s počtem porcí (šálků). Čili pokud použijete 1 odměrku, naplníte komoru vodou po číslo 1. (Doufám, že se nemýlím :-))

Pozor – vyvarujte se tomu, že by voda sahala výše než po číslo 4!

Dalšími nezbytnostmi, díky kterým výraznou měrou ovlivníte výsledný nápoj připravovaný (nejen) v aeropressu a tudíž by se na ně nemělo zapomínat, jsou:

  • kvalitní zrnková káva (dobře skladovaná a čerstvě upražená)
  • kvalitní kávomlýnek s mlecími kameny
  • voda (ta velice ovlivňuje výslednou chuť nápoje/pokud nemáte chuťově dobrou vodu kohoutkovou a nepomůže ani její přefiltrování, nezbývá než pořídit vodu balenou – byla by škoda, kdyby vám právě tato (byť obyčejná, ale nesmírně významná) složka zničila nebo znehodnotila chuť výsledného produktu)

Existují dva základní postupy přípravy kávy pomocí aeropressu: klasická metoda a obrácená metoda. Pojďme si je v krátkosti probrat bod po bodu :-)

Klasická metoda:

1. Odšroubujeme sítko z plastového tubusu a vložíme do něj papírový mikrofiltr

2. Aby se zabránilo tomu, že se do nápoje dostanou nežádoucí „papírové“ chuťové složky, filtr se přelije horkou vodou.

3. Sítko s filtrem opět zašroubujeme do tubusu a ten postavíme na hrnek. Pokud chcete celý proces sledovat, použijte skleněnou nádobu :-).

4. Odměrkou nabereme kávová zrnka, pomeleme a namletou kávu nasypeme do komory s pomocí násypky.

5. Kávu v komoře velice pomalu zalijeme horkou vodou. Nejdříve tak, aby žádné zrnko nebylo suché a teprve poté pomalu doplníme vodou na požadovanou úroveň. Voda by měla být ideálně o teplotě 75 – 80 stupňů Celsia, nikoliv vařicí. Nižší teplota se postará o to, že výsledný nápoj bude jemnější.

Poznámka: Určitě stojí za vyzkoušení, jak teplota vody ovlivňuje chuť kávy. Pokud jste hraví, můžete vyzkoušet za jaké teploty dostanete z kávy právě pro vás to chuťové nej :-).

6. Pomocí míchátka řádně promícháme kávu po dobu zhruba deseti sekund.

7. Navlhčíme gumové těsnění na pístu a vložíme jej do komory s kávou. Pomalu píst stlačujeme dolů a snažíme se, aby vynaložený tlak byl rovnoměrný a stejný. Poté můžeme sledovat, jak vzduch v komoře „tlačí“ kávu přes mikrofiltr do hrníčku. Celý tento proces (než píst bude naléhat celou vahou na zbylém lógru v komoře) by měl trvat +- 20 sekund.

 8. Necháme kávu okapat a sejmeme aeropress z hrníčku. Poté z komory vyšroubujeme sítko a pomocí pístu vytlačíme kávu s filtrem do koše.

9. Oba tubusy rozpojíme a propláchneme vodou (Aeropress se v žádném případě nedoporučuje mýt v myčce). Stejně tak zbavíme nečistot odměrku a míchátko.

10. Hotovo raz dva! A můžeme si vychutnat skvělou kávu :-).

Obrácená metoda:

V krátkosti a cuku letu :)

1. Píst postavíme na stůl tak, že gumové těsnění je orientováno vzhůru.

2. Vložíme na něj komoru, u které odšroubujeme sítko. To si vedle připravíme tak, že do něj vložíme papírový filtr a promyjeme horkou vodou.

3. Do komory nasypeme umletou kávu. Zalijeme horkou vodou, promícháme a necháme extrahovat.

4. Na komoru našroubujeme sítko s filtrem a rychlým pohybem otočíme na připravený šálek a stlačujeme píst.

A pro zábavu doporučuji toto krátké video, kde je parádně ukázána obrácená metoda :): AeroPress: How MacGyver Brews Coffee

 

Pokud máte s aeropressem jakékoliv zkušenosti, podělte se o ně! :)

Také budu ráda, pokud mě upozorníte na jakoukoliv faktickou chybu, upřesníte zde již zmíněné a pokud budete mít jakoukoliv otázku ohledně této přípravy, ochotně ji zodpovím :-)

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
3 Responses
  1. Kristyna napsal:

    AEROPRESS mám doma už něco přes dva roky, hojně používám a jsem naprosto spokojená. Je to jednoduchý a relativně levný způsob přípravy kávy, jen se někdy zdá trochu zdlouhavější (možná i díky mletí kávy v mlýnku ;). Vedle toho používám ještě ruční šlehač na mléko z Ikea (asi za 29 kaček)a mám luxusní domácí latté za hubičku :)

    • Jani napsal:

      Já jsem s Aeropressem také spokojená, byť si ho zatím vychutnávám jen na návštěvě u své kamarádky nebo v kavárně :-). Píšete, že používáte aeropress dva roky – nezaznamenala jste, že by se nějak za tu dobu opotřebil? Nedávno jsme na to vedli diskuzi, tak jsem zvědavá :-)

  2. dTTb napsal:

    Jen pro upresneni, ta „nasypka“ je trychtyr pod aeropress, kdyz mate uzsi hrnek.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>