26 Zář 2013 Čokoládový dort z lásky

Pokud chcete sobě nebo svým blízkým dopřát chuťové orgastické stavy, pusťte se do tohoto moučníku bez váhání! No ne? Kombinace kvalitní čokolády a poctivé smetany vám zajistí endorfinové štěstí na hodně dlouho. Já po pečení, ochutnávání a precizním vylízání mísy po krému celý večer zpívala a usmívala se od ucha k uchu :).

2013-09-26 11.48

Nemusím snad ani upozorňovat, že tento recept není vyznavače odlehčené stravy ;). Ale velice ráda uvádím druhé v pokušení!

Nechala jsem se inspirovat u skvělé foodblogerky Terezy z foodlover.cz, která před nedávnem vyvěsila recept na triple chocolate mousse cake, jelikož ale nejsem milovnice bílé čokolády a neměla jsem dosud žádnou zkušenost s tvorbou čokoládového dortu, pustila jsem se do jednodušší formy :).

Čokoládový dort (ø 19 cm)

Korpus:

  • 90 g hladké mouky
  • 40 g kvalitního kakaa
  • 80 g moučkového cukru
  • lžička prášku do pečiva
  • 1 vejce
  • 150 ml mléka
  • 50 ml vody
  • 3 lžíce oleje
  • lžička vanilkového extraktu

Krém:

  • 400 g kvalitní smetany na šlehání (řádně vychlazené)
  • 200 g vysoce procentní čokolády (já použila 85% pravou belgickou čokoládu)
  • 3/4 lžičky želatiny v prášku
  • lžíce vody

Postup:

Na úvod bych chtěla říct, že pokud mě neuvěřitelně netlačí čas, dělám korpus vždy den před nanášením krému, aby vychladl a tak zvaně si „odpočal“. Jelikož se také vracím denně domů v podvečer, nedokážu si představit, že bych do půlnoci (i déle) tvořila dort. Na některé věci není radno spěchat :). Většinou tedy 1. den upeču korpus, 2. den vyšlehám krém a nanesu jej, ozdobím a následně přes noc dort odpočívá v lednici.

První den:

1. Vymažu máslem dortovou formu (ø 19 cm), respektive její spodní část a částečně její stěny zhruba do výše půl centimetru, a následně vysypu polohrubou/hrubou moukou. Tak se těsto při pečení nepřichytí. Poté předehřeji troubu na 180 stupňů.

2. Naváženou mouku, kakao a moučkový cukr proseji přes síto do větší mísy a přidám kypřící prášek.

3. V jiné nádobě rozšlehám vejce, vodu, vanilkový extrakt, olej a zhruba polovinu objemu mléka udávaného výše ve spojitou tekutinu.

4. Poté si vezmu do ruky metličku a postupně vmíchávám tekutinu do suché směsi v míse do spojité hmoty. Jelikož má vzniknout hladké těsto, přidávám podle potřeby zbylé mléko a šlehám metličkou, dokud není těsto bez hrudek, krásně hladké, vazké a konzistence poctivého pudinku.

5. Hmotu opatrně vliji do dortové formy a také do ní ze stěny mísy setřu zbylé ulpívající těsto pomocí stěrky. A hurá s ním na 20 minut do trouby.

6. Korpus nechám do druhého dne odpočívat pod plátěnou utěrkou.

Druhý den:

1. Ve vodní lázni zahřívám 200 g smetany ke šlehání, maximálně do teploty 60 stupňů Celsia. Ve skleničce nechám 10 minut nabobtnat práškovou želatinu ve lžíci studené vody a poté ji ke smetaně přidám.

2. Nalámu všechnu čokoládu a přidám ji do smetany ve vodní lázni. Metličkou postupně rozpouštějící se čokoládu pomaličku zašlehávám, dokud nevznikne spojitá, hladká a úžasně chutnající :) hmota. Tu pak odstavím z plotny a nechám ji zcela vychladnout.

3. Na poslední fázi je potřeba řádně vychlazená kvalitní smetana, abyste z ní udělali úžasně nadýchanou pořádnou šlehačku. Smetanu tedy vyšlehám do tuha, vezmu stěrku a postupně šlehačku přidávám do čokoládové vychladlé směsi a pomalu vmíchávám, dokud se všechny složky řádně nespojí. Krém je hotov, už ho jen nanést :).

4. Pokud se podíváte do dortové formy, povšimnete si, že korpus se při pečení krásně oddělil od stěn. Jestli patříte mezi puntičkáře a nechcete, aby krém do této vzniklé mezery po celém obvodu zalezl, můžete to vyřešit jako já (nebo vás napadne sofistikovanější řešení :). Korpus jsem přimkla k jedné straně formy, čímž mi vznikl jakýsi srpeček prostoru. Vzala jsem tvrdší foliové omyvatelně desky (do kterých běžně zakládám články :) a dala je po části obvodu korpusu. Tak je vytvořena zábrana pro krém, který by jinak vlezl všude.

5. Krém nanáším lžicí nebo stěrkou, nijak se nesnažím o hladký povrch, protože to se svým umem pokládám za nemožné a schválně vytvářím nástrojem vlnky. Povrch můžete nechat jen takto, ale dá se tu vyblbnout jako všude jinde – čokoládové hobliny, různé perličky, nápisy, ořechy v čokoládě a já nevím, co ještě :).

6. Dort vložím na noc do lednice, aby krém pěkně ztuhl. Další den dort krájím pomocí nahřátého nože (namáčím jej ve sklenici s horkou vodou), který celý proces usnadní.

Co musím říct, ten dort je fakt chuťově boží, není přeslazený, a tak vůbec…  velmi mile mě překvapil a byl rychle pryč :).

2013-09-26 11.50

Tip: Příště až se budu pouštět do tohohle mňam dortu, chci do něj zakomponovat višně, aby to bylo ještě více božské!

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
8 Responses
  1. Zrzunka napsal:

    ten nemá chybu!:)

  2. Helen napsal:

    Uz se mi chladi v lednicce :) co jsem chutnala v dobe vyroby, byla mnamka :) jen me trosku znepokujuje ridkost kremu, opravdu ztuhne? :)

  3. Nikkomi napsal:

    Moc dobrý dortík, peču za týden už druhý (manžel ho snědl téměř celý sám, jí tmavou čokoládu moc nemusím)….:-) Ještě chci zkusit z bílé čokolády a místo kakaa kokos….ten bude spíš pro mě :-)

  4. Zdeňka napsal:

    :-)

    když ovoce, tak: zavařené půlené meruňky a meruňková marmeláda :-)

  5. Jana napsal:

    Moc děkuji za skvělý recept. Mile mě překvapilo, jak byl korpus po odležení krásně vláčný. Jen jsem dala místo oleje máslo a do krému místo práškové želatiny plátkovou. Dort měl velký úspěch. Neuvěřitelně rychle zmizel :-) takže jsem nepekla naposledy. Ještě jednou děkuji za výborný, jednoduchý recept.

  6. r napsal:

    dobroty

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>