26 Bře 2016 Citrónové řezy

Citrón je snad mojí nejoblíbenější přísadou do dezertů, sorbetů, omáček či limonád. Jeho osvěžující šťavnatá sladkokyselá chuť je prostě nezaměnitelná. Mario Puzo vykreslil sicilské citronovníky v domovině Dona Corleona tak poeticky, že od prvního přečtení Kmotra palčivě toužím navštívit Sicílii a přesvědčit se o tom na vlastní kůži :). Pokud se chcete nechat unést na vlně chutí do země zalité sluncem tak jako já, můžete zkusit tyto citrónové řezy.

 

Citrónové řezy (inspirace z březnového Gurmetu):

Korpus (dortová forma ∅19 cm, 6-8 porcí):

  • 130g hladké mouky
  • 30g tmavého muscovado cukru  (k dostání např. Marks & Spencer)
  • 110g rozpuštěného másla
  • špetka soli

Krém:

  • ca 150g bio citrónu  (bude použit celý)
  • 40ml citrónové šťávy  (já na to potřebovala dva středně velké citróny)
  • 100g cukr krystal  (možno i více, podle chuti – já raději méně sladké a kyselejší)
  • 40g rozpuštěného másla
  • 3 žloutky z vajec velikosti L  (pokojové teploty)
  • 10g kukuřičkého škrobu
  • špetka soli

K podávání:

  • zakysaná smetana
  • dřeň z vanilkového lusku
  • sušená či na jemno nasekaná čerstvá máta
  • trocha třtinového cukru
  • moučkový cukr na posypání (nemusí být, ale pokud byste chtěli dodatečně řež ještě trochu osladit, posypejte)

1. Troubu předehřeju na 180ºC a máslem pečlivě vymažu dno dortové formy. V míse smíchám prosátou mouku, cukr, špetku soli a rozpuštěné máslo do kompaktní hmoty. Bude to pevnější těsto, které se následně prsty pořádně vtlačí a rovnoměrně rozprostře po dně formy. Takto připravený korpus se bude péct 25 minut.

2. Během pečení připravím krém. Omytý bio citron nakrájím na kostičky celý i s kůrou, přidám cukr a citrónovou šťávu. Zkontroluju pečlivě, jestli mi ve směsi neplave žádná zapomenutá citrónová pecička a vše rozmixuju dohladka. Směs ochutnám, zda je sladkokyselá chuť vyvážená. Případně přidám cukr. Do rozmixované směsi řádně zašlehám rozpuštěné máslo. Poté kukuřičný škrob, špetku soli a jako poslední žloutky. Směs by měla být hladká, bez hrudek či sraženin.

3. Ztlumím troubu na 150ºC, vyndám korpus a nechám pár minut vychladnout. Poté na něj naleju krém a vrátím na dalších 25 minut do trouby. Krém by měl během pečení ztuhnout a po obvodu lehce zezlátnout.

4. Po upečení nechám řezy zcela vychladnout. Připravím si do mističky zakysanou smetanu, do které přidám dřeň z vanilkového lusku, mátu a třtinový cukr podle chuti.

5. Před podáváním obkroužím v dortové formě citrónové řezy po obvodu ostrým nožem, abych si byla jistá, že se mi otevřením formy krém na povrchu neroztrhne. Pro lepší manipulaci krájím jednotlivé dílky nožem, který jsem předem nahřála v horké vodě (90ºC). Řezy ozdobím připravenou zakysanou smetanou a popráším moučkovým cukrem.


Poznámka: Chuť těchto řezů je opravdu hodně výrazná. Díky zužitkované citrónové kůře mají řezy až takový trpký grepový nádech. Někomu by to mohlo přijít nezvyklé nebo až nepříjemné, mě to oslovilo :). Zakysaná smetana řezy skvěle doplňuje, příjemně ‚pohladí‘ a lehce ztlumí celou tu citrónovou nálož. A pozor! Jestli trpíte trochu na žaludek jako já, nepřejezte se těmi řezy, ať vám není šoufl :)). Korpus je nejvláčnější, když se mu dopřeje čas (2. den po upečení), ale kdo by měl trpělivost tak dlouho čekat, že!? Nicméně my jsme tyto řezy ve dvou zbaštili na etapy v průběhu prodlouženého víkendu, proč se tedy o pozorování nepodělit :).

Během sezóny bych ráda přidala do krému hojně čerstvou mátu nebo bazalku. Ani jedno jsem teď po ruce bohužel neměla. A mám ohromnou touhu dát příště do korpusu jemně namleté mandle! :) Pokud byste mě ve zkoušení předběhli, dejte vědět, jaký byl výsledek vašeho počínaní. Budu moc ráda!

PS.: Pokud někdo víte, kam v Praze na výborné sicilské citróny, pište! Děkuji :)

Malá Jani

 

 

 

 

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>