14 Říj 2012 Cascara
 |  Category: Káva a vše kolem ní, Zaujalo mě

Vypadá to jako roztříštěné skořápky od vlašských ořechů, ale na dotek je to měkké a poddajné. Získává se to z  plodů kávovníku, ale typická kávová zrna to nejsou. Kávu si z toho nepřipravíte, přesto o kofeinovou bombu nepřijdete. Voní to po uzrálém ovoci, sušených švestkách a šípkách, zakousnout se do toho ale nemůžete. Tedy můžete, ale co si raději připravit čaj, který „nakopne“ ? ;)  Představuji vám Cascaru :).

Tento článek jsem plánovala napsat již před rokem, ale dostala se k němu až teď. Za těch několik měsíců bylo na toto téma tolik napsáno, že jsem si říkala, zda se do toho ještě pouštět. Jelikož ale mnoho lidí v mém okolí stále netuší, co Cascara je a jaký potenciál skrývá, vrhla jsem se na to:).

Curk, káva, limonáda, čaj, rum, bum aneb Cesta Cascary

Kávovník (Coffea) je ovocná dřevina z čeledi Rubiaceae, jež je pěstována na mnoha místech tropického a subtropického pásu.  Typickými plody této rostliny jsou kávové třešně. Ty dozrávají poměrně dlouho dobu (v závislosti na odrůdě a místu až 11 měsíců) a následně nabývají své typické červené až červenofialové barvy*. Uvnitř tohoto plodu se skrývají 2 kávová zrna**, která se z třešní získávají různými metodami zpracování, jejichž výsledkem je mimo jiné spousta zbytkového materiálu tvořeného převážně z exokarpu kávovníkového plodu, svrchních slupek kávových třešní.

Na některých farmách jsou brány jako odpad. Zde je dále zužitkovávají ve formě přírodního hnojiva pro pěstované kávovníky. Jinde však právě v těchto slupkách začali vidět dobrý potenciální obchodní artikl, jelikož velice dobře slouží také pro potěchu  našich chuťových buněk a povzbuzení mysli, a našli tak pro ně komerční využití.

A tak přišla na svět Cascara! Usušené slupky kávových třešní, z nichž se připravuje čaj :).

Ale pozor – to jen my teprve objevily „Ameriku“, po které se jiné národy „procházejí“ po tisíciletí :). Proto vás nepřekvapí fakt, že příprava takového nápoje není v některých koutech světa žádnou novinkou, ba naopak. Výluh ze slupek kávových třešní zde pili daleko dříve, než přišla ke slovu pražená káva, jak ji známe dnes.

Kupříkladu v Jemenu prý nápoj ze slupek (tzv. Qishr) pijí častěji než kávu samotnou a to po mnoha staletí. Zajímavé také je, že místní obyvatelé údajně praženou kávu  téměř nepijí, místo toho žvýkají listy kátu (khat, quat) s lehce omamnými povzbuzujícími účinky. Plantáže s těmito rostlinami dokonce téměř nahradily ty s kávovníky.

(Tímto děkuji Vláďovi za cenný příspěvek o Jemenu a jeho kávové kultuře, jelikož v této zemi nějaký čas pobyl:)

Dnes pokud si chcete čaj z usušených slupek kávových třešní dopřát i doma, nemusíte jezdit nikam do exotických zemí :). Cascaru na českém trhu nabízí česká pražírna výběrové kávy doubleshot.cz.

Nebo si šálek tohoto, pro nás Evropany, ne zcela známého nápoje můžete vychutnat i v některých českých kavárnách (Můj Šálek Kávy, Kavárna Pražírna, Hunger Wall Café Lounge).

Samozřejmě budu velice ráda, pokud se podělíte v komentářích o další místa, kde je v České republice Cascara dostupná :).

Příprava nápoje

Připravit čaj z Cascary je opravdu snadný. Já používám french press konvičku, ale vystačíte si i se sítkem na sypaný čaj, nebo necháte prostě slupky zalité volně a pak čaj jednoduše zcedíte :).

Je doporučeno na 100 ml nápoje použít 3 gramy Cascary. Ale jinak je to vcelku volné. Po zalití horkou vodou se čaj nechá 6 minut extrahovat a poté se scedí. A je to :)!

Pokud je vám čistá chuť kávových slupek málo, může přijít ke slovu med, citron nebo třeba skořice. :)

Cascara se v letních měsících pije též jako ledový čaj. A našla široké využití u baristů jako součást volných nápojů při různých baristických kláních.

A jaké máte zkušenosti s Cascarou vy? :)

* některé druhy kávovníků mají zralé plody žluté, oranžové, …

** výjimkou jsou perlová zrna Peaberry

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>